Jij bent dus nog nooit echt bevallen. Ik kijk naar mijn kinderen en vraag mij toch af hoe ze dan op de wereld zijn gekomen. Laten we daarom eerst voor eens en voor altijd vaststellen dat je bevallen bent als je je kinderen op de wereld hebt gezet. Hoe dan ook. Dan ben je dus echt bevallen. Nu dan toch even terug op de keizersnede. Want voor mijn gevoel word daar zo makkelijk over gedacht. En ik dacht altijd lekker laten gaan. Maar nu ik van de week het weer hoorde dacht ik nu ga ik mijn verhaal doen. Hoe een keizersnede echt is. Maar ook hierin zitten natuurlijk nuances. Want een natuurlijke bevalling kan ook alle kanten op. Van compleet uitgescheurd tot een uur laten koffie zetten voor de visite. En dit is natuurlijk niet anders bij een keizersnede. 

Dit is ook voor iedereen anders. Elk herstel is anders en ieder zijn gevoel hierover ook. Ik vond de keizersnede vrij heftig. Omdat Daphne en ik een syndroom hebben zijn onze bekken zodanig anders gegroeid dat we een keizersnede nodig hadden. Het waren daarom geplande keizersnede. De ruggenprikken vielen mij echt alles mee. De katheter plaatsen ook. Maar dat rare gevoel dat ze in je buik aan wroeten zijn, daar kan ik nog steeds rillingen van krijgen. Je buik word dan wel verdoofd maar je voelt alles. Ook dat gekke vacuüm gevoel als de baby er eenmaal uitkomt is echt gek. Er word denk ik ook vaak zo onderschat dat een keizersnede gewoon een enorm heftige operatie is. In een enorm kille en steriele ruimte. Je buik word op vijf lagen doorgesneden. Spieren aan de kant, kindje eruit en daarna weer vijf lagen hechtingen in je buik. Daarna lig je heerlijk stoned aan je morfine pomp. Bij Saar had ik na de keizersnede enorm veel bloedverlies en stolsels echt zo naar. Ik liep als een wandelend wit lijk nieuwbakken mama te zijn. Ik kwam maar niet op de wereld na de keizersnede waardoor ik Saar pas aangekleed en zelfs al gevoed bij mij kreeg. Gelukkig had ik bij Bo gekozen voor een ander ziekenhuis en had ik een hele fijne voorbereiding. De keizersnede van bo was erg fijn. Ze mocht meteen bij me en haar eerste flesje was zelfs al op de verkoeverkamer. Ja haar eerste fles was in een kille ruimte met veel piepjes en gordijnen om ons heen.

 

Wat ik ook zo bizar vind na een keizersnede is dat je zo snel dat ziekenhuis uit moet. Je kunt amper je eigen kind tillen laat staan je eigen kont afvegen maar hup. In een auto en gaan. Hoe dan. Ik denk dat dit ook zo word onderschat. Wat een impact een keizersnede heeft op je kraamweek. De eerste nachten kon ik amper mijn bed uit in de nachten en vond ik dat enorm zwaar. Helaas kreeg ik na de keizersnede van Bo een ontsteking aan de wond waardoor het herstel langer duurde. Tijd voor de eindconclusie. Eigenlijk is de conclusie dat ook bij een keizersnede alles anders kan zijn. De een loopt een paar dagen erna al als een kievit waar de ander meer bedrust nodig heeft. Net als met een natuurlijke bevalling. Conclusie is in deze ook dat je niks met elkaar kunt vergelijken. Wat wel zo is dat is dat een keizersnede wel degelijk een hele bevalling is. Laten we daarom nooit meer zeggen dat iemand dus niet echt bevallen is.

Want vraag blijft, hoe komen de kinderen dan op de wereld?

© 2020 - 2021 Mamapret | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel