Afbeelding blog 'Vijfde ziekte'

De Vijfde ziekte is een kinderziekte die ook wel aangeduid wordt als Erythema Infectiosum. Het wordt veroorzaakt Parvovirus B19 virus en is overdraagbaar via vochtdruppeltjes, uit de neus- en keelholte.

Ongeveer 55% van de volwassenen heeft deze ziekte als kinderziekte gehad en is hierdoor immuun waardoor je je foetus beschermt tijdens de zwangerschap. Voor de overige 45% is het een risico in de eerste 20 weken van de zwangerschap.

Voor zwangeren die de ziekte nog niet doorgemaakt hebben, kan de ziekte voor de foetus fataal zijn. In de eerste 20 weken van zwangerschap bestaat een verhoogde kans op een miskraam.

Met een simpele bloedtest kan worden bekeken of de moeder beschermd is tegen de Vijfde ziekte, of niet.

Wat ik altijd tegen iedereen zeg die zwanger is; laat je testen op de Vijfde ziekte, want daar is mijn wondertje aan overleden.

Een bekende van mij (die graag anoniem wil blijven) ging naar het ziekenhuis voor haar eerste echo. Zij vertelde niet te weten of ze Vijfde ziekte had gehad. Ze werkt op een kinderdagverblijf. De arts vertelde haar dat als zij de vijfde ziekte nog niet heeft gehad voor de start in de kinderenopvang, zij de besmetting in de periode voor de zwangerschap op het kinderdagverblijf opgelopen moet hebben en zo beschermd is.

Dit verhaal is niet waar!

Ik was al zes jaar werkzaam in de kinderopvang maar liep de Vijfde ziekte op toen mijn weerstand een stuk slechter was ten gevolge van mijn zwangerschap. Ik ben verbaasd, dokteren die weten dat zij hier drie jaar op hoopt, eindelijk zwanger raakt door de medische wetenschap, een simpele bloedtest achterwege laten omdat zij denken dat ze het wel heeft gehad!

In België zijn werkgevers verplicht bij risico groepen zoals medewerkers in de kinderopvang een risico analyse uit te voeren door een bloedtest. Blijkt uit deze bloedtest dat de aanstaande moeder niet beschermd is moet de werkgever voor ander werk zonder risico zorgen.

De kans is 30% dat je de Vijfde ziekte doormaakt tijdens de zwangerschap. De kans is 9% dat je wondertje hieraan overlijdt. Maar als jij bij de 9% hoort, had je het graag over willen doen met bloedtest.

Dus vraag er altijd naar!

© 2020 - 2021 Mamapret | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel